Motivacijsko pismo


Motivacijsko pismo dodatak je životopisu, te kroz oblik pisma pokušava poslodavcu prikazati zašto si baš ti savršena osoba za navedenu poziciju. Iako misliš koja je to muka za napisati, može biti dodatna prilika da se istakneš među mnoštvom! U ovom pismu pokušaj na zanimljiv i kratak način pokazati razlog svoje motiviranosti za određenu poziciju u poduzeću, izbjegavaj stručnu terminologiju i nemoj ponavljati informacije iz životopisa.Motivacijsko pismo ne bi trebalo biti duže od jedne stranice teksta, a poželjno je podijeliti ga u tri ulomka.

1. Ulomak

Svakako prvi dio započni s „Poštovani…“ , ukratko se predstavi i reci na koje radno mjesto se prijavljuješ. Iznesi svoju motivaciju za tu poziciju i za rad u samom poduzeću. Poveži svoje osobne i stručne kompetencije, te iskaži svoje karijerne ambicije koje su u skladu s poslovanjem poduzeća. Budi konkretan. Pokaži poslodavcu da znaš sve i svašta o poduzeću, pa čak i kvalitativne informacije iz financijskih izvještaja.


2. Ulomak

U ovom ulomku daj si oduška i istakni sve osobne i stručne kompetencije koje te čine odličnim kandidatom za navedeno radno mjesto. Navedi svoje dosadašnje uspjehe uz praktične primjere. Ne ograničavaj se na radno iskustvo, već spomeni projekt, natjecanje ili volontiranje. Slobodno navedi rezultat. Izbjegavaj nabrajanje certifikata jer njih ionako možeš priložiti, a kroz primjere ostaviti ćeš snažniji dojam. Istakni svoja znanja i vještine na način da tvoje iskustvo može pridonijeti poduzeću.


3. Ulomak

Navedi da si spreman dati i dodatne informacije ako je potrebno, poslati preslike nagrada, diplome, preporuke… Zahvali na vremenu i razmatranju tvoje prijave, te napiši da se nadaš pozitivnom odgovoru. Uvijek je lijepo biti pozitivan. Pismo se završava formalnim pozdravom i potpisom. Ispod potpisa u računalnom obliku, važno je vlastoručno se potpisati plavom kemijskom olovkom. Na taj način ostavljamo dojam pisma.


Iako u motivacijskom pismu u nekoj mjeri pišeš o sebi, svojoj motivaciji i ambicijama koje su djelomično slične za sve poslovne prilike na koje se prijavljuješ, poželjno je za svako radno mjesto napisati novo motivacijsko pismo. Na taj način ostavit ćeš dojam autentičnosti i truda da je ovo radno mjesto izrazito posebno za tvoju karijeru.

Ako si u motivacijskom pismu objasnio zašto se prijavljuješ, kako se ova radna pozicija uklapa u tvoj razvoj karijere, što te čini idealnim kandidatom, te kako baš ti možeš pridonijeti ovom poduzeću, tvoje motivacijsko pismo je spremno. Šalji ga i sretno! :)