Priprema životopisa


Uočio si super poslovnu priliku, ali nemaš pripremljen životopis? Naišao si na studentsko natjecanje ili stipendije, ali za prijavu treba poslati životopis?


Nekako si i sam shvatio do sada da je životopis u studentskom svijetu kao osobna iskaznica. Istakni se. Pripremi svoju osobnu iskaznicu po svojoj mjeri.

Danas su sve više popularni one-page životopisi. U moru svih prijava, ponekad se teško istaknuti ako je životopis napisan na nekoliko stranica. Poželjno je kratko i jasno. Dakle, pokušaj na jednoj stranici reći sve i ne zaboravi – životopis treba biti istinit.


Osobne informacije

U prvom dijelu životopisa napiši svoje osobne informacije. Ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja i broj mobitela. Isto tako, dodaj link svog LinkedIn profila. Ovi podaci su važni kako bi te potencijalni poslodavac mogao kontaktirati za idući selekcijski korak. Svakako dodaj nekoliko rečenica o sebi, koristi ključne riječi, napiši svoju trenutnu titulu i u kojem smjeru se vidiš u budućnosti. Fotografiju možeš staviti, ali i ne. Nema točne definicije je li fotografija poželjna, već to ovisi o kulturi gdje apliciraš. Naša preporuka je da se fotografija priloži u životopis, i neka to bude neka formalna, ozbiljna fotka.

Obrazovanje

Odmah nakon osobnih informacija slijedi odjeljak obrazovanje. Pod ovaj odjeljak ubraja se tvoja srednja škola, fakultet, ali i sve dodatne škole/akademije/ljetne škole ili druge obrazovne ustanove (možeš ih i razdvojiti u dodatno obrazovanje). Svakako napiši naziv koji si stekao po završetku studija (ili ćeš steći). Važno je da redoslijed pregleda bude obrnuto kronološki, znači najsvježije obrazovanje će stajati prvo. Pored svake stavke napiši godinu početka/završetka školovanja.


Radno iskustvo

Radno iskustvo možda je i najvažniji dio svakog životopisa. Poslodavac će najviše vremena provesti gledajući baš ovaj odjeljak stoga neka bude briljantan. Isto kao i obrazovanje, piše se obrnuto kronološki uz napisanu godinu (i mjesec) početka/završetka rada. Ako imaš više radnih iskustava u različitim područjima, napiši sva koji su relevantna za poziciju za koju se prijavljuješ. Boldaj podatke koje želiš istaknuti. Opiši svoje radno mjesto i nekoliko zadataka koje si obavljao na toj poziciji. Ako do sada nisi imao radno iskustvo, ne brini, rad/volontiranje u studentskim udrugama isto se broji kao radno iskustvo i zato ga svakako napiši.


Vještine

Poslovne, komunikacijske i organizacijske vještine poželjne su u očima svakog poslodavca. Napiši na kojoj poziciji si stekao određenu vještinu i tijekom obavljanja kojeg zadatka. Jedino ćeš tako biti vjerodostojan u prikazivanju svojih vještina.


Jezici

Kako kaže stara poslovica – bogat si koliko jezika poznaješ. Dakle, navedi strane jezike koje poznaješ i procijeni svoje znanje prema Europskom zajedničkom referentnom jezičnom okviru. Budi oprezan i objektivan u svojoj prosudbi jer u svakom trenutku poslodavac može ispitati tvoje znanje jezika koje si naveo u svom životopisu.

Nagrade, projekti, konferencije, radionice, volontiranja

Ako si sudjelovao u studentskim natjecanjima, projektima ili kroz studentske udruge organizirao konferencije i radionice – svaka čast! Imaš što za napisati u ovaj odjeljak, a nemoj zaboraviti napisati i godinu sudjelovanja. Volontiranje je vrlo bitna stavka u svakom životopisu i dvostruko se cijeni u perspektivi poslodavca. Volontiranjem i izdvajanjem svog vremena za druge dajemo do znanja da smo solidarni, empatični i predani zadatku.

Hobiji

Šećer na kraju su hobiji. Ako imaš neki hobi slobodno ga napiši, pokaži potencijalnom poslodavcu da si normalan čovjek, da uživaš u životu i slobodnom vremenu. Budi i oprezan, biraj što ćeš istaknuti! Kao hobi navedi samo one aktivnosti koje radiš više od 2 puta tjedno i budi precizni. Npr. napiši koji žanr knjiga čitaš ili kojeg autora. Tako ćeš se možda i na intervjuu dotaknuti malo ležernije teme.

Kada si pročitao sve tips and tricks spreman si za pisanje. Uzmi si vremena, razmisli o svojim postignućima i iskustvima i kvalitetno napiši svoj životopis jer je to vrijedna ulaznica za idući krug selekcijskog procesa. Imaj na umu da je dobro pripremiti životopis na hrvatskom i engleskom jeziku. I ne zaboravi – imaj bazu svih informacija i kod svake prijave prilagodi svoj životopis baš tom natječaju.

Sretno!

Ako ti je potrebna pomoć ili želiš da ti pregledamo životopis – javi nam se na karijere@net.efzg.hr ili se prijavi za radionicu na linku. Veselimo se!