Kako se pripremiti za razgovor za posao (uživo) u 10 koraka

1. Istraži i uči o poduzeću

Prvi i najvažniji korak u pripremi za intervju je istraživanje o poduzeću s kojim razgovarate. Trebaš saznati što poduzeće radi i kako posluje, u kojem sektoru rade, upoznati se s njihovim proizvodima i poslovnim modelom te utvrditi odgovara li ti baš to poduzeće i njegove vrijednosti.

Osim na web stranici, o poduzeću možeš saznati i na LinkedInu (potraži i radi li ili je radio netko iz tvoje mreže kontakata u tom poduzeću). Također, pokušaj koristiti proizvod ili uslugu poduzeća kako bi ih bolje razumio. Sve te informacije mogu ti pomoći da si odgovoriš zašto se želiš pridružiti baš njihovom timu.

 

2.  Pregledaj opis posla

Trebao bi provjeriti detalje opisa posla kako bi dobio jasnu predodžbu o kakvom se poslu radi i koje su vještine potrebne. Provjeri imaš li većinu vještina u svom životopisu koje su navedene u opisu posla. To će ti pomoći u pripremi specifičnih pitanja koja se mogu postaviti i raspravi o vještinama na način koji je najrelevantniji za ono što poduzeće traži. Također, pomoći će ti u raspravi o točkama koje će ispitivaču pokazati da si zainteresiran za radno mjesto.

 

3. Pokušaj se pripremiti koristeći se mock (lažnim) intervjuima

Kao što svi znamo praksa nas čini sigurnijima, stoga je važno vježbati za intervju. Mnogi se ljudi boje suočiti s intervjuom i dati odgovarajuće odgovore. Kako bi prevladao taj strah, obavi nekoliko lažnih razgovora s prijateljem ili članom obitelji. „Lažni“ intervju ne samo da ti pomaže uvježbati odgovaranje na osnovna pitanja za intervju, već ti daje osjećaj sigurnosti i opuštenosti.


4. Pripremi se za odgovor na najčešće postavljana pitanja

Neka od najčešćih pitanja koja postavljaju „intervjueri“.

Recite mi nešto o sebi? (Žele te opustiti. Maksimalno govori o sebi 2 minute i budi zanimljiv!)

Koje su tvoje snage? (Shvaćaš li koje su najvažnije vještine za radno mjesto za koje se natječeš?)

Koje su tvoje slabosti? (Koliko si sposoban realno sagledati svoja ograničenja? Svi imamo slabosti J)

Gdje se vidiš za 5 godina? (Koliko stvari prepuštaš slučaju, a koliko sam kreiraš svoju sudbinu.)

Zašto bismo te zaposlili? (Procjena motivacije.)

Zašto tražiš promjenu posla? (Ako već negdje radiš - želi se saznati može li se na tebe dugoročno računati. Važno je pokazati da je promjena posla promišljena, a ne hirovita.)

Zašto želiš raditi kod nas? (Želi se vidjeti koliko si ozbiljno razmislio o radnom mjestu.)

Koji je tvoj najveći uspjeh do sada? (Na koji si se način angažirao u rješavanju problema i imaš li sposobnost preuzimanja inicijative u provođenju projekata.)

Koji je razlog praznine u tvom životopisu? (Pazi kod razloga objašnjavanja, npr. ulaganje u školovanje, upoznavanje stanja na tržištu koje te zanima je prihvatljiv odgovor.)

Kakva su tvoja očekivanja od plaće? (Saznaj koji je realni raspon koji možeš tražiti, kao i donju granicu. Nemoj iznositi fiksne vrijednosti.)

 

5. Pripremi pitanja koja ćeš ti postaviti

Na kraju većine intervjua bit ćeš upitan imaš li pitanja, a važno je postavljati pitanja jer ćeš tako pokazati da si zainteresiran za poziciju i poduzeće.

Evo nekoliko pitanja koja možeš postaviti ispitivaču:

Koji Vam je najdraži dio rada ovdje?

Možete li mi, molim Vas, reći nešto o nekim projektima na kojima bih radio?

Koje su najveće poteškoće s kojima bi se netko na ovoj poziciji susreo?

Kome ću biti izravno odgovoran?Kada mogu očekivati Vaš odgovor ili informaciju o daljnjem tijeku natječaja?

 

6.  Odjeni se prikladno

Postoji jedno pravilo mode, a to je odijevati se korak više. Dakle, ako svi ostali nose traperice i majice kratkih rukava, odaberi hlače i košulju, a ako svi ostali nose hlače i košulju, odaberi poslovno ležerno, ali izbjegavaj nositi nešto što previše otkriva, kontroverzno ili što odvlači pažnju. Intervjuer će biti više zabrinut za tvoje kvalifikacije nego za tvoju odjeću.

Ne zaboravi izglačati odjeću i izbjegavaj previše parfema. Nemoj doći blatnjavih cipela. Podreži nokte i spreman si. :)

 

7. Budi spreman pregovarati o plaći

Nemojte raspravljati o plaći prije samog kraja intervjua! Moraš biti spreman odgovoriti na pitanje o plaći kako ne bi ostao uhvaćen nespreman i pristao na niski iznos. Argumentirano (što se nudi za tvoju struku, koja su tvoja znanja i background, što nudiš) ciljaj na gornju granicu raspona.

Stoga malo istraži plaću i uvijek provjeri strukturu prema iskustvu na tržištu i pokušaj izbjeći davanje određenog broja, možeš reći poput ” Otvoren sam za pregovore o plaći” ili “Otvoren sam za raspravu ”. :)

 

8. Kreni na vrijeme

Pokušaj doći 10tak minuta ranije, jer će to ostaviti pozitivan prvi dojam, ali nemoj dolaziti prerano! Zbog toga se ispitivač može osjećati nelagodno. Rani dolazak može ti dati dovoljno vremena da se smjestiš, a također će ti dati vremena da obaviš papirologiju (pripremi osobnu za ulazak u zgradu ili sl.).

Stoga isplaniraj svoje putovanje u skladu s tim imajući na umu promet, parkiranje itd., a ako postoje bilo kakve nepoznate vanjske okolnosti na dan intervjua, pokušaj o tome obavijestiti poduzeće.

 

9. Budi nasmijan i ne zaboravi na kontakt očima

Pokušaj se nasmiješiti i uspostaviti kontakt očima tijekom intervjua jer te to povezuje s osobom/osobama koje predstavljaju poduzeće, a također ćeš izgledati sigurnije, angažiranije i zainteresiranije za poziciju. Ne osvrći se oko sebe dok drugi govori jer ćeš tako pokazati da si nervozan. U anketi je otkriveno da je 60% regruta reklo da bi odbilo kandidate koji nisu uspostavili kontakt očima, dok je 40% reklo da je nedostatak osmijeha dovoljno dobar razlog da ne zaposle nekoga. Prema tome, staje ti samo jedno – smiješak! :)

 

10. Ne laži na intervjuu za posao

Iskrenost je najbolja politika, stoga bi trebao biti iskren dok odgovaraš na bilo koje pitanje postavljeno tijekom intervjua. Ako te uhvate u laži o nečemu, to može uništiti i najbolji prvi dojam jer te često poslodavci provjeravaju nakon razgovora. Moguće je da će kontaktirati tvog prethodnog poslodavca i preporuke, a ti definitivno ne želiš da te uhvate u laži o svojim vještinama i prethodnom radnom iskustvu.

Stoga, budi iskren!