Motivacijsko pismo – prilika da se istakneš

Znaš li onaj osjećaj kad u knjižari punoj raznih knjiga odabereš jednu, pročitaš kratak uvod i odmah je poželiš pročitati cijelu? Pa otprilike je isto i s motivacijskim pismom. Svrha pisma je nagnati poslodavca da nakon što pročita tvoje pismo, poželi pročitati i tvoj životopis, upoznati te i saznati sve o tebi!

Dobro strukturirano motivacijsko pismo, u kombinaciji sa tvojim životopisom, ključno je za pronalaženje pozicije koju želiš. :)

Motivacijsko pismo ilustrira tvoju stručnost i kvalifikacije za posao koji tražiš. Kroz njega imaš priliku opisati specifične situacije, istaknuti svoje talente i podijeliti profesionalne ciljeve koji možda nisu navedeni u tvom životopisu.

 

Kvaliteta motivacijskog pisma se krije u njegovoj zanimljivosti i činjenici da sa malo riječi napišeš zanimljive stvari o sebi.

Prilikom pisanja motivacijskog pisma pripazi na gramatiku, stil i grafički izgled. Pridržavaj se poslovnog tona, suvislosti, sažetosti i jasnoće. Nastoj koristiti jednostavne riječi i jasne fraze, izbjegavaj stručnu terminologiju! Pokušaj napisati motivacijsko pismo ne duže od jedne stranice (preporučena duljina pisma je između 250 i 400 riječi).

Životopis bi trebao biti osvrt na tvoje iskustvo, a motivacijsko pismo bi trebalo biti usredotočeno na budućnost i ono što želiš raditi.


Četiri su ključna elementa koja čine motivacijsko pismo. To su:

 



Ako si u motivacijskom pismu objasnio zašto se prijavljuješ, kako se ova radna pozicija uklapa u tvoj razvoj karijere, što te čini idealnim kandidatom, te kako baš ti možeš pridonijeti ovom poduzeću, tvoje motivacijsko pismo je spremno. Šalji ga i sretno! :)