Pripremi svoj životopis

Uočio si super poslovnu priliku, ali nemaš pripremljen životopis? Naišao si na studentsko natjecanje ili stipendije, ali za prijavu treba poslati životopis?

Nekako si i sam shvatio do sada da je životopis u studentskom svijetu kao osobna iskaznica. Istakni se. Pripremi svoju osobnu iskaznicu po svojoj mjeri.


Danas su sve više popularni one-page životopisi. U moru svih prijava, ponekad se teško  istaknuti ako je životopis napisan na nekoliko stranica. Poželjno je kratko i jasno. Dakle, pokušaj na jednoj stranici reći sve i ne zaboravi – životopis treba biti istinit.


Svaki kvalitetan životopis mora imati glavu i rep. U nastavku ćemo ti dati savjete o čemu trebaš voditi računa!


Sadržaj životopisa bi trebao imati slijedeće odjeljke: osobni podaci, podaci o formalnoj edukaciji, dodatnoj edukaciji, radno iskustvo, poznavanje stranih jezika i računalnih aplikacija, aktivnosti, nagrade i priznanja i hobiji.

 

Osobni podaci

U prvom dijelu životopisa napiši svoje osobne podatke. Ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, e-mail (privatni) i broj mobitela. Isto tako, dodaj link svog LinkedIn profila. Ovi podaci su važni kako bi te potencijalni poslodavac mogao kontaktirati za idući selekcijski korak. Svakako dodaj nekoliko rečenica o sebi, koristi ključne riječi, napiši svoju trenutnu titulu i u kojem smjeru se vidiš u budućnosti. Fotografiju možeš staviti, ali i ne. Nema točne definicije je li fotografija poželjna, već to ovisi o kulturi gdje apliciraš. Naša preporuka je da se fotografija priloži u životopis, i neka to bude neka formalna, ozbiljna fotka.

 

Obrazovanje

Poslodavac će se fokusirati na tvoje obrazovanje najviše, ukoliko nemaš nikakvog radnog iskustva.

Pod ovaj odjeljak ubraja se tvoja srednja škola, fakultet, ali i sve dodatne škole/akademije/ljetne škole ili druge obrazovne ustanove (možeš ih i razdvojiti u dodatno obrazovanje). Svakako napiši naziv koji si stekao po završetku studija (ili ćeš steći). Važno je da redoslijed pregleda bude obrnuto kronološki, znači najsvježije obrazovanje će stajati prvo. Pored svake stavke napiši godinu početka/završetka školovanja.

 

Radno iskustvo

Radno iskustvo možda je i najvažniji dio svakog životopisa. Poslodavac će najviše vremena provesti gledajući baš ovaj odjeljak stoga neka bude briljantan. Isto kao i obrazovanje, piše se obrnuto kronološki uz napisanu godinu (i mjesec) početka/završetka rada. Ako imaš više radnih iskustava u različitim područjima, napiši sva koji su relevantna za poziciju za koju se prijavljuješ. Boldaj podatke koje želiš istaknuti. Opiši svoje radno mjesto i nekoliko zadataka koje si obavljao na toj poziciji. Ako do sada nisi imao radno iskustvo, ne brini, rad/volontiranje u studentskim udrugama isto se broji kao radno iskustvo i zato ga svakako napiši.

 

Vještine

Vještine ili postignuća koja navodiš u svom životopisu trebaju biti relevantni za posao za koji se prijavljuješ ili koji daju uvid u tebe kao zaposlenika. I nije potrebno spominjati da te vještine moraju biti one koje uistinu posjeduješ.

Općenito govoreći, postoje dvije kategorije u koje spada većina vještina – tvrde vještine i meke vještine.

Tvrde vještine su vještine povezane s tvojim područjem stručnosti. Smatraju se vještinama koje se mogu naučiti. Neki primjeri tvrdih vještina su upravljanje bazom podataka, mrežna sigurnost, programski jezici, statistička analiza itd.

Meke vještine su one koje posjeduješ kao pojedinac i koje opisuju kako radiš. Komunikacija, donošenje odluka, vodstvo, integritet, pogon, timski rad i upravljanje vremenom neke su od vještina koje spadaju pod kišobran mekih vještina.

 

Jezici

Preporuka je koristiti Zajednički europski referentni okvir za jezike prema kojem možeš navesti jezike koje govoriš te klasifikaciju.

Budi iskren jer poduzeće u svakom trenutku može provjeriti tvoju razinu znanja jezika. J

 

Hobiji i interesi

Regruteri vole saznati o kandidatima i malo više pa je svakako dobrodošlo navesti svoje hobije (posebno ako su bliski poslu za koji se prijavljuješ). Poanta je ostaviti dojam zanimljive i dinamične osobe. Budi i oprezan, biraj što ćeš istaknuti! Kao hobi navedi samo one aktivnosti koje radiš više od 2 puta tjedno i budi precizan. Npr. napiši koji žanr knjiga čitaš ili kojeg autora. Tako ćeš se možda i na intervjuu dotaknuti malo ležernije teme.

 

Nagrade, projekti, konferencije, radionice, volontiranja

Ako si sudjelovao u studentskim natjecanjima, projektima ili kroz studentske udruge organizirao konferencije i radionice – svaka čast! Imaš što za napisati u ovaj odjeljak, a nemoj zaboraviti napisati i godinu sudjelovanja. Volontiranje je vrlo bitna stavka u svakom životopisu i dvostruko se cijeni u perspektivi poslodavca. Volontiranjem i izdvajanjem svog vremena za druge dajemo do znanja da smo solidarni, empatični i predani zadatku. Volontiranje možeš navesti i u dijelu Radno iskustvo.

 

Vodi računa i o sljedećim stvarima:

Čitkost i pravopis

Životopisom se želiš prikazati u najboljem svijetlu, a svakako želiš pokazati i svoj izvrstan pravopis! U tome ti mogu pomoći i web alati poput Ispravi.me za hrvatski CV ili Grammarly za englesku verziju CV-a. Uz to, sigurno imaš nekog prijatelja u društvu koji vas u chat-u uvijek sve ispravlja – on ili ona će ti sigurno biti dobro drugo oko za pregled tvog pravopisa.

Dizajn

Izgled tvog životopisa može biti ta mala razlika koja te izdvaja od drugih. Ipak, misliš da nisi dizajner i da ne znaš kreirati unikatan dizajn? Danas je to lakše nego ikad! Internet je pun besplatnih design alata koji ti nude razne primjere koje ti možeš jednostavno popuniti, a jedan od izbora je Canva. Osim što je besplatna, pruža ti preko 30 različitih primjera, a preporuča ga i business blogerica Tea Zavacki.  Ipak, pripazi i nemoj se zaigrati s dizajnom, vodi računa da životopis bude profesionalan. I da – spremi ga u PDF formatu. 

 

Ne zaboravi niti na Europass životopis - najpoznatiji format životopisa u Europi!

Europass životopis jedan je od najpoznatijih formata životopisa u Europi. Jednostavan je za korištenje te je međunarodno prepoznat među poslodavcima i obrazovnim ustanovama. Sve informacije pročitaj na linku.

 

Imaj na umu da je prosjek koji regruter gleda tvoj životopis 7 sekundi!

Stoga jasno označi odjeljke u životopisu, istakni LinkedIn profil, imaj kvalitetan profesionalni sažetak (3 rečenice o tebi u kojima ističeš svoje vrijednosti), sjeti se upotrijebiti riječi koje su korištene u samom oglasu za posao i prilagodi ih svojim vrijednostima i u konačnici istakni svoje uspjehe!

 

Sretno!

 

Ako ti je potrebna pomoć ili želiš da ti pogledamo životopis – javi nam se na karijere@net.efzg.hr :)