Traženje prvog (studentskog) posla

Na samom početku da ti kažemo da traženje posla ili stručne prakse nije jednostavan zadatak, ali nećemo te obeshrabriti već ti dati vjetar u leđa da kreneš u istraživanje! :)

Prvi koraci su najteži pa krenimo nekim smislenim redoslijedom:

      Pronađi posao s tvojim interesima

Bez obzira na to kojim se portalima za traženje posla služiš kako bi pronašao slobodna radna mjesta, potrudi se da ih svakodnevno provjeravaš, posebno radnim danima.

Prijavi se za slobodna radna mjesta čim ih vidiš. Neki poslodavci primaju stotine prijava pa ako nisi jedan od prvih kandidata, možda će izgledi da se tvoja prijava za posao uzme u obzir biti mala.

Zato si daj truda i dok piješ jutarnju kavu ili čaj pregledaj oglase za posao i ubaci u prvu brzinu!

 

      Temeljito istraži poduzeća koja te zanimaju

 

Pokušaj pronaći studentski posao na kojem možeš određene stavke koje učiš na fakultetu primijeniti praktično na studentskoj poziciji. Na taj način tvoje misli će biti usredotočene na jedno područje – na poslu, ali i na faksu. :)

Evo nekoliko stvari koje trebaš uzeti u obzir prilikom istraživanja:

a)       Koje su primarne vještine potrebne za svakodnevne aktivnosti u tom području?

b)  Istraži poduzeće, radnu kulturu, vrijednosti, ocjene zaposlenika itd.

c)       Iskoristi LinkedIn! Poduzeća objavljuju prilike za rad i tamo, a osim toga možeš istražiti i kojim se projektima bave, radi li netko od tvojih kontakata tamo i sl.

 

Stvari kao što su radna kultura, ravnoteža između poslovnog i privatnog života i razvoj karijere kritični su aspekti tvog profesionalnog života, a posebno kritični u početnim godinama jer su to godine tvog učenja. Također, ako tražiš stručnu praksu ili studentski posao, uzmi u obzir da stigneš uskladiti obaveze na fakultetu i posao i to jasno iskomuniciraj prilikom dogovora s poslodavcem.

 

      Iskoristi tehnologiju na najbolji način

S napretkom tehnologije, imate više mogućnosti koje možete iskoristiti kada pokušavate pronaći svoj prvi posao. Možete se prijaviti na portale koji objavljuju prilike za rad, skinuti aplikacije koje objavljuju studentske poslove itd.  Za prakse i poslove u inozemstvu možete iskoristiti platformu za traženje posla kao što je Highered za provjerena poduzeća i nevjerojatne izglede za karijeru, a svi studenti EFZG-a imaju ekskluzivni pristup.

 

      Prilagodi svoj životopis i motivacijsko pismo

Uobičajena je pogreška tražitelja posla da imaju samo jedan životopis koji sadržava sve njihove vještine, popratne informacije i iskustvo. Provjerite je li vaš životopis prilagođen vrsti posla za koji se prijavljujete i sadržava li samo informacije koje su relevantne za to područje. Ako se prijavljujete za poslove u različitim sektorima, trebali biste imati prilagođeni životopis za svaki od njih.

Važno je napisati dojmljivo motivacijsko pismo s kojim ćete se istaknuti u odnosu na druge kandidate.

Vodi evidenciju o prijavama – evidentiraj kada si se na što prijavio, što si poslao, koji je bio tekst natječaja, kontakt, datume. Bit će ti lakše kada ćeš se pripremati za razgovor za posao.

      Pregledaj svoju prisutnost na društvenoj mreži

Jednom kad dođeš na tržište rada, moraš znati da mnogi poslodavci i službenici za ljudske resurse pretražuju imena kandidata na društvenim mrežama. Pregledaj svoje račune i ukloni/ograniči sve objave za koje ne želiš da ih vidi tvoj budući poslodavac.

Ažuriraj i svoj profil na LinkedIn-u!

 

      Nemoj dopustiti da te odbijanje obeshrabri

Možda i jesi najkvalificiraniji kandidat za neko slobodno radno mjesto, no u današnjem globaliziranom svijetu možeš se natjecati sa stotinama kandidata. Nemoj gubiti nadu i nastavi s potragom.

Svi u konačnici pronađu svoj prvi posao ili stručnu praksu. :)