Iskustva studenata

2022./2023.

Vedrana Lozančić,24 sata d.o.o.

Tijekom obavljanja prakse u poduzeću imala sam priliku sudjelovati u projektima koji su bili u tijeku te steći nova znanja u području marketinga. Obavljajući različite zadatke dobila sam priliku razviti komunikacijske vještine, poboljšati rad u timu i raditi u dinamičnom poslovnom okruženju. Naučila sam raditi media planove, organizirati nagradne igre i raditi print oglašavanje. Osobito korisno je bilo upoznati stručnjake iz poslovnog svijeta i razviti mrežu kontakata u industriji u kojoj želim graditi karijeru.

Stručna praksa je bila svakako pozitivno iskustvo jer je potvrdila da je marketing područje u kojem se želim razvijati i nastaviti raditi. Stručna praksa je potvrda svega naučenog na fakultetu i poticaj na daljnje učenje, stjecanje vještina i usavršavanje u području u kojem želim graditi karijeru.

Sara Makarić

Porsche leasing d.o.o.


Kolegij "Stručna praksa" upisala sam zbog stjecanja praktičnih znanja tijekom trajanja studija. Tijekom trajanja prakse obavljene su razne aktivnosti i zadaci u kojima su se koristila i teorijska znanja stečena na studiju.  Kroz brojne aktivnosti i zadatke tijekom trajanja prakse stekla sam komunikacijske vještine koje vjerujem da će mi zasigurno koristiti u daljnjem radu i svakodnevnoj komunikaciji. Također, stekla sam i mnogo poznanstava. 

Kolegij bih preporučila svim studentima koji žele prije završetka studija steći radne navike te dobiti uvid u funkcioniranje pojedine organizacije te pri završetku fakulteta imati osiguran posao.

Željela bih se zahvaliti koordinatoricama koje su bile vrlo pristupačne i uvijek spremne pomoći.

Bruno Mijač,Pliva Hrvatska  d.o.o.

Od samog dolaska u Plivu i prvog dana sam se osjećao jako prihvaćeno i ispunjeno. Nisam imao nikakvog IT iskustva, ali ono ni nije bilo relevantno za tu poziciju (tako su rekli i tako je i bilo). Satnica nije bila najveća (prošle godine 32 kn, ove 5€), ali besplatan obrok iz njihovog restorana i super ekipa su sve nadoknadile. Ekipa je prilično mlada (većina do 30 g) i jako dobro prihvaćaju kolege te ih žele naučiti.

Iznenadio sam se koliko je IT snažan u farmaceutskoj industriji i koliko je važno biti u korak s tehnologijom, ali u Plivi su toga itekako svjesni i zato 'vrbuju' mlade ljude koji će im pomoći u tome.
Također, vrlo se brzo napreduje! Može se ići iz grupe u grupu i prilika je jako puno. 

Svakako su za svaku preporuku!

 


Martina Muštra Borić

BDO Crotia d.o.o.


Smatram da je izborni kolegij Stručna praksa jako koristan. 

Svima nam je jako teško kada samo učimo teorijski na fakultetu gradivo koje teško možemo predočiti kako izgleda u praksi. 

Ovaj kolegij to omogućava i pomaže u osobnom, rekla bih i privatnom i profesionalnom razvoju. 

 


2020./2021.


Doris Kotrla, Inovatus Usluge d.o.o.

Zadovoljna sam što sam već na trećoj godini, dobila priliku odraditi praksu u struci. U ovim izvanrednim vremenima, vrlo sam sretna što su me primili u poduzeću Inovatus Usluge d.o.o. Također sam zadovoljna svojim odabirom i što sam u tri tjedna odradila praksu. Ta tri tjedna za mene su bila vrlo izazovna, dinamična i poučna. 

Htjela bih napomenuti da je kolegij Stručna praksa jedan od najboljih izbornih kolegija koje sam upisala do sada. Omogućio mi je da se razvijem u profesionalnom ali i u osobnom smislu. Također, htjela bi istaknuti da je za svaku pohvalu što je poduzeće Inovatus Usluge d.o.o. pružilo priliku praktikantima da u ovim izvanrednim vremenima obavljaju praksu online. Svakako ću preporučiti ovaj izborni kolegij svim kolegama na fakultetu.  


Iva Obradović, Exportdrvo projekti d.o.o. (Hotel Academia)

Sretna sam što mogu reći da je i meni  „Stručna praksa“ omogućila stjecanje praktičnih vještina i primjenu ranijih stečenih teorijskih znanja. Radeći dva puna radna tjedna u Hotelu Academia **** naučila sam puno o komunikaciji, aplikacijama, odnosu prema klijentima, problemima u organizaciji događaja, hotelskom informacijskom sustavu, marketingu, radu u odjelu recepcije, upravljanju rezervacijama  i mnogim drugim stvarima.

Osim toga, upoznala sam puno novih ljudi, ostvarila nove kontakte, stekla drage prijatelje i naučila nove stvari. Dinamičnost hotelskog poslovanja u kombinaciji s dobrom atmosferom su, uz edukativni aspekt, definitivno bile neke od odličnih strana odabira ovog izbornog kolegija.  


Vjekoslav Ivan Lovrić, Zagrebačka banka d.d.

Jako kvalitetan ured za odraditi praksu, naučio sam puno tehničkih znanja o industriji te socijalnih vještina bitnih za rad u velikom trgovačkom društvu i sudjelovanje u radnom timu. Kolege su bili iznimno profesionalni i strpljivi. Stručnu praksu u odjelu Investicijskog bankarstva Zagrebačke banke preporučio bih svakome!


Dora Halužan, Aranea toys d.o.o. 

Veliku prednost ovog kolegija sam pronašla u tome što mi je izrazito pomoglo u definiranju vlastitih profesionalnih afiniteta i potaknulo motivaciju za još većim fokusom ka poslovnim aktivnostima i zanimanjima kojima sam gravitirala dok sam obavljala stručnu praksu. Ovom prilikom bih htjela pohvaliti organizacijski tim Ureda za savjetovanje i razvoj karijera na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji svojom profesionalnošću i ljubaznošću pomaže studentima koji žele pristupiti pohađanju ovog kolegija ili jednostavno se dodatno žele informirati. Moje iskustvo je nadasve pozitivno i preporučam svim studentima da se prvenstveno dodatno informiraju o ovom kolegiju,a potom i upišu kolegij stručne prakse.


Xingtong Liu i Xingye Liu, GoinfoZG d.o.o. 

Prije svega, željele bismo zahvaliti  EFZG-u na ovom izbornom predmetu, a drugo, zahvalile bismo se tvrtki GOinfoZG.d.o.o što nam je pružila ovu priliku da provedemo ovo sretno, značajno,  i korisno vrijeme prakse sa svojim kolegama. 

U poduzeću smo upoznale hrvatsku kulturu i hranu, a istovremeno smo imale priliku kolegama pokazati kinesku hranu i kulturu. 

Ova praksa nam je omogućila da dobijemo kvalitetno znanje i praksu ali i da steknemo puno prijatelja, kao i pratktičnih dijelova poslovanja koje ne možemo dobiti na fakultetu.

2019./2020.

Kao što sam napisao i u završnom izvješću, svakako nešto što bi preporučio svakoj studentici i studentu. Pošto nam zaista tijekom godina provedenih na faksu nedostaje nekog praktičnog iskustva ovo je super prilika da se u suradnji sa fakultetom pronađe ponešto za svakoga uz mogućnost rada u jako puno zanimljivih kompanija koje pokrivaju širok spektar područja ekonomije. Također, ovo je savršena prilika da nas studente, ukoliko se dokažemo, poslodavci ostave ili uzmu u obzir zaposliti nakon odrađivanja prakse ili po završetku fakulteta.

Koordinatorice su odlične, pristupačne i uvijek dostupne.

Sve pohvale!

Antun Mršić, Erste&Steiermärkische Bank d.d.


Dario Višak, KTC d.d.

Nakon položenih svih kolegija odlična je prilika za odabrati stručnu praksu.

Obavljanje prakse u KTC d.d. pokazalo se kao dobra odluka.  Ugodna radna atmosfera, kolege koji su u svakom trenutku bili spremi pomoći i objasniti sve što je bilo potrebno svakako su doprinijeli da u 2 tjedna prakse naučim maksimalno.

Odabir prakse na kraju studija preporučio bih svakom studentu jer je jako dobra prilika za stjecanje praktičnih znanja, stvaranje poznanstava i stjecanje radnih navika. 

Hrvoje Njegovec, Zagrebačka banka, d.d.

Na 5. godini u ljetnom semestru izabrao sam kolegij Stručna praksa. Upisivanje kolegija Stručna praksa činila mi se kao izvrsna prilika za stjecanjem novih iskustva te okušavanje u poslovnom svijetu po prvi put.

Komunikacijske vještine bile su možda i najvažnije vještine prilikom obavljanja Stručne prakse. Također u vrijeme obavljanja prakse sam razvio sposobnosti dobre organizacije vremena. Od tehničkih vještina najviše sam unaprijedio svoja znanja u MS office paketu.

Na kraju, moram pohvaliti rad Ureda za savjetovanje i razvoj karijera.

Irena Peti, Kreativna poslovna rješenja d.o.o.

Iznimno mi je drago da postoji kolegij "Stručna praksa" i da na taj način studenti imaju priliku upoznati svoje buduće zanimanje. Na vrlo jednostavan i zanimljiv način se prolazi kroz proces posla za koji smo na Fakultetu sagradili teorijske temelje.

Nove vještine, nova poznanstva, te osobni i profesionalni razvoj su veoma bitne sastavnice koje bi svaki student trebao sa sobom ponijeti na tržište rada nakon studija. To ovaj kolegij definitivno nudi.

Odličan mentor na Fakultetu, susretljivo osoblje iz Ureda i dobri kolege na poslu za mene su bili dobitna kombinacija. 

Kolegij "Stručna praksa" upisala sam sa željom stjecanja novih iskustava i praktičnog rada kako bih potkrijepila teorijsko znanje stečeno na fakultetu te sam istu odradila u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga.

Smatram da mi je stručna praksa uvelike približila djelatnost Hanfe, kao i unaprijedila znanje o cjelokupnom financijskom tržištu Republike Hrvatske. Mentori i zaposlenici u Hanfi su bili vrlo ljubazni i pristupačni i jako mi je drago što sam imala priliku surađivati s njima.

Izuzetno sam zadovoljna ovim kolegijem, a znanje i iskustvo koje sam stekla kroz praksu će mi biti od velike koristi u budućnosti, stoga bih istu preporučila svima.

Isabella Arežina, HANFA


Martina Radanović, Good Game Global d.o.o.

Stručna praksa mi je pružila osnovna znanja koja će mi u budućnosti biti potrebna za daljnji poslovni razvitak. Imala sam priliku primijeniti teoretska znanja stečena na fakultetu u praktičnom smislu, a uz to, imala sam jasne zadatke i podršku mentora u izvršenju zadataka.

Preporučam svakome tko nije iskusio pravo radno okruženje do sada, da za vrijeme fakulteta iskusi ovaj izborni kolegij, a usput i zaradi ECTS bodove. :)

Ivan Čurić, Institut za turizam

Odrađivanje stručne prakse mi je puno pomoglo u povezivanju teorije s praksom. Radio sam na istraživačkom projektu gdje sam dobio priliku razviti svoje kritičko razmišljanje, rješavanje problema te sam se upoznao sa raznim bazama podataka koje se na svakodnevnoj razini koriste za potrebe istraživanja u turizmu. U svakom slučaju preporučio bih svima upis ovoga kolegija koji predstavlja odličnu nadogradnju na stečeno znanje na fakultetu.

Luka Bojić, 404 d.o.o.

Kolegij Stručna praksa na Ekonomskom fakultetu sjajna je prilika za ambiciozne studente koji se žele okušati u poslovnom svijetu. Također, uz praksu studenti mogu steći nove vještine koje će im itekako biti korisne kasnije u karijeri, a budući poslodavci znat će prepoznati proaktivnost kao poželjnu osobinu pri zapošljavanju.

Osobno sam nakon odrađene prakse prije gotovo dvije godine na taj način upoznao poslodavca s kojim otad uspješno surađujem, no još važnijim aspektom smatram svladavanje novih vještina i upoznavanje fantastičnih suradnika s kojima svakodnevno surađujem. I uživam u tome :) 

Marta Mudri, KPMG Croatia d.o.o.


Izuzetno sam zadovoljna s kolegijem Stručna praksa, jer sam stekla iskustvo u praksi, stekla nova poznanstva i prijatelje. 

Zasigurno jedan od najzanimljivijih i najkorisnijih kolegija na fakultetu.


2018./2019.

Iznimno korisno iskustvo stečeno u profesionalnom okruženju gdje sam imao priliku surađivati sa iskusnim i sposobnim zaposlenicima odnosno kolegama koji su u svakom trenutku bili otvoreni i pristupačni za komunikaciju i bilo kakva pitanja.

Smatram da je stručna praksa za mene imala veliki značaj i utjecaj za daljni razvoj profesionalne karijere iz razloga što sam imao priliku vidjeti odvijanje poslovnih procesa u renomiranom poduzeću i dobiti prave smjernice za daljnje unaprjeđenje profesionalnih vještina. 

 Marino Marić, Deloitte d.o.o.


2017./2018.

Martin Morin, Jadranka d.d.

Moje iskustvo odrađivanja stručne prakse je odlicno i svakako bih preporučio studentima da upišu taj izborni kolegij. Vrlo je korisno, a osim sto skupljaš praktična znanja, a stalno se žalimo da nam Fakultet nudi samo teoriju, upoznaješ nove ljude, sklapaš poznastva i iskustvo. Slika nažalost nemam, ali mogu reci da osim posla, družili smo se na after job partyu petkom i imali smo team building u jednom restoranu. Jedina primjedba je sto smo tek pred kraj ljeta dobili upute i zadatke vezane za stručnu praksu.

Ana Starešinović, Croatia Airlines 

Smatram da je upis kolegija Stručna praksa bio odličan izbor. Dobila sam nova znanja, vidjela praktičnu stranu svog studija, shvatila da sam sposobna za takvu poziciju što mi je bio veliki confidence boost! To mi je prvo “profesionalno” radno mjesto u CV-u, koje mi je dosta pomoglo i istaknulo me kod traženja poslova. Imala sam priliku raditi u SAP-u, dobiti praktična znanja i stvorila korisne kontakte. Oduševljena sam i samim Uredom za savjetovanje i razvoj karijera jer sam dobila sve informacije i odgovore na sva pitanja, svu papirologiju i proceduru sam obavila jako brzo i s minimalno šetanja po faksu. Svakako preporučam upis ovog kolegija, jako korisna 4 ECTS! :)Drago mi je što sam izabrala ovaj kolegij kao izborni predmet jer sam dobila priliku vidjeti kako je to stvarno raditi u nekom poduzeću prije samog završetka studiranja. Stručnu praksu sam obavljala u poduzeću Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. gdje sam dobila uvid u poslovanje cijelog poduzeća, odnosno kako i na koji način odjeli te zaposlenici unutar poduzeća funkcioniraju. Zahvaljujući ovom kolegiju, dobila sam priliku raditi u timu prekrasnih ljudi i mogućnost daljnjeg studentskog rada.

Nicole Galović, Lidl


Moj motiv za upis kolegija " Stručna praksa" bio je steći određeno iskustvo u praksi, točnije pobliže se upoznati sa načinima rada u poduzeću na konkretnim poslovnim primjerima, odnosno primjeniti naučenu teoriju u praksi. Poduzeće koje sam izabrala bilo je " Kraš d.d.", prvenstveno jer uspješno posluje već niz godina, te ima stoljetnu tradiciju prozvodnje raznovrsnih slatkiša. 

Moje područje interesa bili su računovodstveni poslovi, te sam praksu odradila upravo na Odjelu računovodstva. Upoznala sam se sa glavnom knjigom poduzeća, načinom obračuna različitih kategorija, kao i načinom sastavljanja izvještaja. Tijekom rada u poduzeću, zaposlenici su bili izuzetno susretljivi prema meni te voljni pomoći. Poduzeće je iznimno organizirano u poslovanju u cilju zadovoljavanja zakonskih regulativa i propisa.

Uza sve rečeno, spomenula bih Ured za savjetovanje i razvoj karijera našeg fakulteta, u kojem su me uputili u detalje kolegija " Stručna praksa" i sve mi ljubazno objasnili kako trebam i što činiti, na čemu sam iznimno zahvalna jer mi je to pomoglo u odradi kolegija stručne prakse.

Petra Pančić, Kraš d.d.